O kwasach omega-3 i ich dobroczynnych właściwościach na zdrowie słyszał praktycznie każdy z nas. Ale nie każdy potrafi powiedzieć czym dokładnie te kwasy są i jakie mają właściwości, warto więc zapoznać się z poniższym artykułem i uzupełnić swoją wiedzę.
Czym są kwasy omega-3
Kwasami omega-3 nazywamy nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odgrywają one bardzo ważną rolę w prawidłowej pracy mózgu, ale mają znacznie szersze działanie. Niestety nie jesteśmy wstanie sami ich wytworzyć, dlatego należy zadbać o ich odpowiednią ilość w pożywieniu. Pod względem chemicznym kwasami omega-3 nazywa się kwasy należące do rodziny nienasyconych, a podwójne wiązanie jest zlokalizowane przy trzecim atomie węgla od końca. Najważniejszą rolę odgrywają trzy rodzaje tych kwasów, to znaczy a-linolenowy, dokozaheksaenowy oraz eikozapentaenowy. To właśnie one są odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu, poprawiają stan wzroku i pozytywnie wpływają na skórę. Jednym z najlepszych źródeł tego składnika pokarmowego są ryby, dlatego tak ważne jest ich regularne spożywanie. Ale warto też pamiętać o olejach, na przykład lnianym, rzepakowym czy sojowym, one z kolei zawierają przede wszystkim kwas a-linolenowy. Codzienną dietę można uzupełnić o suplementy dostępne w aptece.
Na co pomagają kwasy omega-3
Działanie kwasów omega-3 jest bardzo wszechstronne, pozytywnie wpływają one na wiele obszarów funkcjonowania naszego organizmu. Ich regularne spożywanie to lepsza kondycja mózgu, wzroku, skóry czy serca, a to przekłada się na lepsze i życie.
Poprawa pracy mózgu
Naukowe badania wielokrotnie dowiodły, że kwasy omega-3 bardzo pomagają w funkcjonowaniu układu nerwowego. Osoby regularnie je spożywające mają lepszą zdolność do zapamiętywania i myślenia, a dodatkowo są w pewien sposób chronione przed chorobą Alzheimera. Szczególnie ważne jest dostarczenie ich w odpowiedniej ilości dzieciom, które dzięki temu mają lepszą koncentrację i lepiej się rozwijają fizycznie i psychicznie.
Poprawa pracy serca
Ogromny potencjał tkwi w kwasach omega-3 jeśli chodzi o profilaktykę i dbanie o stan układu krążenia. Przede wszystkim obniżają poziom złego cholesterolu i podwyższają dobrego, co zapobiega powstawaniu miażdżycy. Ale też rozrzedzają krew, dzięki czemu krwinki mniej się przyklejają do ścianek naczyń, a to zaś chroni przed zakrzepami i zatorami. Takie działanie zmniejsza też ryzyko wystąpienia jednej z najczęstszych chorób serca, to znaczy zawału.
Poprawa pracy wzroku
Kwas DHA, czyli dokozaheksaenowy, to jeden z ważniejszych składników siatkówki oka, jest odpowiedzialny za wzmocnienie jej struktur komórkowych. Jego niedobór może doprowadzić do poważnych problemów ze wzrokiem, szczególnie u osób starszych. To właśnie u nich często rozwija się zwyrodnienie plamki żółtej, które w wielu przypadkach prowadzi do ślepoty. Regularne spożywanie kwasów omega-3 znacząco chroni przed rozwojem tej groźnej choroby.
Wzmocnienie układu ruchu
Kwasy omega-3 poprawiają wchłanianie wapna, a ono ma fundamentalne znaczenie dla stanu naszych kości. Ale to niejedyna ich rola przy układzie ruchowym, gdyż dieta bogata w nie pozytywnie wpływa na ogólną kondycję stawów i kości. Między innymi przez łagodzenie dolegliwości związanych z różnymi chorobami i ograniczenie ryzyka wystąpienia różnych zapaleń.
Ochrona przed nowotworami
Regularne spożywanie kwasów omega-3 ma istotny wpływ w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ogólnie wpływają one na zwiększenie odporności organizmu, ale też skutecznie zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. Dieta bogata w te kwasy ma również duże znaczenie już przy samym leczeniu nowotworów, zarówno przed jak i po ewentualnej operacji.
Poprawa jakości skóry, włosów i paznokci
Niedobory kwasów omega-3 mogą doprowadzić do łuszczenia się naskórka i innych niezbyt estetycznych zmian. Regularne ich spożywanie pomaga w walce z wieloma chorobami skóry, przyspiesza regenerację i gojenie się ran, a także zapobiega wypadaniu włosów i wzmacnia paznokcie.